Sunday, 31 March 2013

Idioms in Essay


An idiom is an expression consisting of a combination of words that have a figurative meaning. The figurative meaning is comprehended in regard to a common use of the expression that is separate from the literal meaning or definition of the words of which it is made.Idioms are numerous and they occur frequently in all languages. There are estimated to be at least 25,000 idiomatic expressions in the English language. (source :http://en.wikipedia.org/wiki/Idiom

Can I Use Idioms In My Essay...? 
  • Students are encouraged to  use idioms in examinations.Using relevant and suitable idioms in an essay will help students to get a better mark for their essay. 
  •  Don't simply use idioms just for the sake of getting better grades for your essay paper, this will backfire if the idioms you use are irrelevant or out of place. 
  • You can use idioms in the beginning paragraph or in the body paragraph or in the closing paragraph. It all depends on the topic and suitability of the idioms used. 
  •  Be careful not to over do it.You might be impressed but it does not necessarily mean the examiner would be.
  • So, for a better grade use at least three idioms.If you can't write three at least write one idiom in the closing paragraph.




Sample Sentences With Idioms...
1.The suffering Adam went through in life was actually a blessing in disguise,for it has taught him to be prudent and thrifty with his finances. 

2.Many obese Malaysians are actually couch potatoes.They just like to sit and eat on a couch all day long watching movies without moving an inch.

3. Students who like to drag their feet will not be able to finish their school project on time.

4.Students need to widen their horizons in order to face the challenges of globalisation.

5. People who like to be mules for drug traffickers must learn to face the music if caught by the authorities.

6. Sam has a gut feeling that something bad is going to happen today.

7.Parents need to have a heart to heart talk with their teenage children often.This will help them to  understand the emotional turmoil their teenage children are going through better.

8. Reading helps a person to be knowledgeable about his surroundings and not be in the dark.

9. Parents need to keep an eye on their childrens after school activities.

10.We packed our things and headed to the remote village in Manjala. The journey was quite challenging and dangerous but we managed to steer clear of danger and reached the village safe and sound. 
1. My father and mother are always at loggerheads, they never once agreed on anything, always pointing fingers at one another over silly matters.

2.Sandy was on cloud nine as she got through her SPM examination with flying colours.

3. After waiting for six long years, Pat and Mandy finally tied the knot. Their parents gave them an out of this world wedding reception as a wedding gift.

4.Henry is quite wrapped up with his construction work. He just can't afford to take a break or put up his feet even for a second.

5. Miranda has put on weight after giving birth to her baby girl. She plans to work out more to shed the extra pounds.

6. Starting from 2013, every student must pass their History paper. Students are worried that they might not be able to sail through it because History is all Greek to them. 

7.The old house opposite my house has a ghostly presence, it gives me goose bumps just looking at it.

8.The bank was robbed in broad daylight.The police are not leaving any stones unturned, they are working out a game plan to catch the mastermind.

9. People around the world must have an attitude of give and take in order to enjoy continuous peace.Insensitive words or religious undertones will only create ripples which can turn into a vicious cycle of unnecessary violence.

10.The two opposing political parties are hoping for a landslide victory this coming election. Working committes from both parties have rolled up their sleeves for some serious campaining.

Saturday, 30 March 2013

Alhamdulillah :)

Assalamualaikum :)
huarghh. ngantok beb baru habis final computer science. mengantuk :P haha
seriously terketar ketar nak jawab final untuk comp. science. sebab aku rasa macam susah la jugak :P hahaha..
btw, sebelum jawab , aku dapat good news :) carry untuk computer science and chemist day keluar ! yeahhh!

ni chemist aku, even though tak dapat highest, and aku kecewa gak, tak aku bersyukur sangat sangat :)

ni pulak untuk CSC. alhamdulillah lagi :) syukur kehadratNya ! tak sangka tinggi jugak :) ini dikatakan rezeki, dan alhamdulillah, lab aku paling highest :) aku paling suka time lab. aku buat betul-betul. so alhamdulillah :)


aku bersyukur sangat. so aku harap result untuk final ni bagus la :) 
and aku juga harap sangat aku mampu dapat 3.8> ke atas. dan kalau boleh 4.0 :)
hehehe. inshaAllah. doakan aku !
so hari selasa ni CTU menanti, hari khamis pulak ada calculus ! inshaAllah. 

Wednesday, 27 March 2013

Jari jemariku semakin gatal ...

jari jari ini nampaknya semakin gatal ..
semakin rancak..
dan semakin gian nak update blog. aku tak paham.
semangat apa ni yang menyerang aku ? sebelum ni jangan harap nak tengok blok
sampaikan labah labah dah beranak pinak dekat sini. ekekeke.
bukan labah2 ja, tikus pon buat sarang u'olls ..
-_- dekat dekat akhir sem ni la jari jemari ini mula menunjukkan belang.
depa paksa aku type ! T.T
kejam dorang u'ols. sungguh kejamm.
sampai hati korang buat aku camni. aku busy final wehhh..
FINAL !!!!
aku busy final. sobs3 . sampai hati jari jari ini mendera batin ku (melampau hyperbola)
ekekeke. okay just kidding. aku harap semangat nak menulis ni tak macam taik lembu..
busuk sementara. ekeke
aku harap semangat aku ni kekal. untuk esok. sebenarnya aku ni memang cuai pon.
macam manalah aku tersilap tengok. esok ada FINAL EXAM UNTUK ENGLISH !
tampar diri aku laju laju. sobs3. menangis lagikkk ! sobs3. nangis lagikkk !
haha. tak guna nangis -.- sapa suruh aku tak tengok betoi2.
so malam ni aku nak menghafal idiom u'olls.
aku ni bab menghafal memang alah sikit -.- sighh. hafal kot. 
takpa. aku kena tetap semangat. aku nak harumkan nama aku didaerah philahdelphia ini. 
bukan main kan nama. oversea gitew. ekkk. hahahha
so sekali lagi.

ALL THE BEST HONEY BUNCHES !
entah kali yang ke berapa puluh ribu dah aku duk kata all the best ni :3 
nasib kau lah labu .. hehehe 
okay lah. masa memang jeles dkt aku . sigh* 
sampai mesej orang hantar pon berbunyi '' dah habis study '' ?
takdak soalan lain ke nak tanya? korang ni tengah mendera mental aku ka apa =.=
erkkkkk. hahaha. okay lahh. so sekarang sesi beramah mesra dengan ENGLISH !
till then, Assalamualaikum gojes ! <3

Cell Biology (MIC 102) Final Exam

Alhamdulillah ..
semuanya telah selesai. final exam untuk MIC 102 dah selesai :)
boleh tersenyum lebar ha! satu beban dah pergi dari hidup aku for the time being :)
hehe. and alhamdulillah lagi untuk carry marks for MIC and PRE CALCULUS :)
for MIC Not bad, 33/40 and for calculus Alhamdulillah 37.6/50 .
syukur ke haddatNya. inshaAllah. aku kena gandakan usaha kali ni untuk final :)
at least dapat A atau A+ inshaAllah :) Aamiin Ya Rahman, Aamiin Ya Rahim.
so next is COMPUTER SCIENCE ! phewwww! gerun chekkk !

ketaQ pala lutut habeh denganr CSC. hehe. aku takut jugak CSC ni sebab kena banyak main dengan terms and definitions T.T
 al-maklumlah, aku tak pro sangat bab hapai2 ni. alah okay :*
hahaha.  so apa apa pon kena focus untuk upcoming final exam :) so ni dia jadual aku !
ambekk kau !
so dah tau kan bila aku exam? so tak reti reti kaaa nak wishh? heeeeeee.. *kidding
so again and again all the best my honey bunches !



Tuesday, 26 March 2013

AS114/1A1 Sesi 2012/2013 UiTM Kuala Pilah (Beting)

Assalamualaikum !
 hey ! entry kali ni of course la pasal classmates/course-mates aku yang super duper awesome okay ! dorang semua ni sangat awesome, kool, sporting, gila gila, kadang kadang sawan pon sekali. ekeke . memang super duper fantastic la depa semua ni :)
so kitorang ni semua budak budak MICROBIOLOGY ! We are Microbians ! ada berani nak lawan? hahaha .. so by far, kelas ini dipegang TAIKO a.k.a CLASS RAPE REP ! Hamzah ! class rep terbaik sepanjang zaman ~ rock habehhh. haha . so, walau kitorang baru satu sem bersama, banyak benda kitorang dah lalui, menangis bersama, ketawa bersama, sawan bersama, gila gila bersama, yang paling banyak kitorang buat: BERDRAMA BERSAMA & BER-CHORAL SPEAKING BERSAMA.
hahaha ! our class is full with dramas. I loikeeee ! haha. memey banyak sangat drama tau. ekekeke.
so memang tak dinafikan, kelas ini ahli ahlinya bukannya pelajar biasa, ex-student Asasi/matrik/degree semua ada. tabik spring sama korang ! hehe. jangan pandang kitorang sebelah mata okay even though kitorang diploma~ hehe. buang lah segala anasir jahat yang cuba control minda hampa tengok bawah dekat budak2 diploma. ini adalah satu WARNING ! hahaha..
SO, kitorang akan ada 4 semester lagi untuk bersama :') sobs3 .. sayang hampa ketat-ketat dan rapat-rapat. so dengan ini aku mengishtiharkan bahawasanya Esok FINAL ! Yeay ! Dan diharapkan kita semua boleh mengharumkan nama microbe dipersada BETING HIGHLAND ! yeeehaaa ! mari penuhkan nama kita semua dalam senarai Dean's list ! mari mariiii ..
sama sama kita berjaya nohh. semua ada cita cita :) gelak tawa, riang ria bersama, sebolehnya BERJAYA pon bersama tau ! All The Best For Us !
some of the picture. caption? sila letak sendiri . gua malas gua malas. gua mahu hibernate. ekeke









finally ! ALL THE BEST FOR FINAL !




Isu PTPTN lagi ~!

Assalamualaikum..
aduhaii .. again & again . tadi, dalam pukul 12.30, aku ada la call pihak PTPTN di talian hotline dorang tu : 0320804455 . so aku tanya laa, kenapa duit aku tak masuk lagi
then aku tanya lagi apa status aku. lepas customer service tu mintak number kad pengenalan aku,
dia bagitau aku yang pihak PTPTN tak dapat lagi aku punya borang bertulis tu ..
aku rasa cam FUCK OFF sikit la sebab aku rasa memang aku hantar dekat PEJABAT HAL EHWAL PELAJAR (HEP) taii macam mana boleh jadi macam tu ?? so Customer Service to pon suruh aku pi balik HEP tanya. so aku dengan bergegasnya pergilah dekat HEP , penat gila !
so sampai dekat kaunter. so aku tanya laaa..
''cik tadi saya ada call pihak PTPTN, tapi dorang cakap borang maklumat tu belum sampai lagi dekat dorang punya pangkalan data''
so dia balas:
''kejab ea, nak semak, log, nama adik memang ada tapi kami dah hantar dah, takpa adik, sila datang lagi khamis ni, tanya sendiriu puan sekian sekian sekian ''

p/s: damn it. takkan lah nak tunggu sampai next sem kot. jatuh miskin la aku camni. takkan aku nak susuahkan ayaha aku lagi kot. ishh. tak sampai hati la nak susahkan dorang lagi. huhu T.T

okay now aku perlukan sedikit kesabaran. :/ inshaAllah. semuanya akan okay. dan aku pon harap macam tu la hendaknya :') nasib kan jadi camni :) tapi btw, apart from that, aku ada jugak benda baik nak kongsi,  hehe. untuk TEST 3 Microbe :) alhamdulillah, test ni masuk pasal meiosis and mitosis. hehe. aku rasa aku tak CONFIDENT langsung masa jawab.
seriously aku cuak gila babeng. hehe. so result tak menghampakan.
Alhamdulillah, I got 26/30
hehehe. Bak akata diri aku sendiri
EXPECT for the UNEXPECTED 
Hehehe. so paper pon doakan aku untuk FINAL MICROBE esok !! inshaAllah !

Monday, 25 March 2013

Final Examination & Dilema PTPTN


Assalamualaikum :)
yeah. post kali ni pasal final exam aku :)
aku dalam tak sabar, aku pon ketaq. ketaq pala lutut. hehe
so exam final aku yang first ni ialah exam Microbe ! yeay ! hehehe.
exam hari rabu ni :)
erkk. aku tak dak comment. setakat ni all is well :) preparation pon okay
alhamdulillah .
semua okay. aku harap carry mark pon okay. hehe
so, kalau orang tanya target aku, opkos laaa aku nak A and kalau boleh A+ !
aku nak 4.0 rata okay. bukan setakat dean list * nampak tak impian Memuncak !
so aku kena usaha :) inshaAllah.
so untuk classmates aku, semoga berjaya, study smart tau !
tak lupa jugak untuk warga UiTM Se-Malaysia :) hehe.
tapi dalam semangat , aku pon kecewa duit PTPTN aku tak dapat lagi.
bila lah nak masuk :'( kawan aku yang hantaq sekali dengan aku duit dia dah masuk
sedih kot jadi lagu ni. aku nak duit PTPTN :'(
haritu LECTURER bagitau aku , tak boleh nak key-in carry mark aku
sebab aku tak bayaq lagi YURAN PENGAJIAN.
aku sebenaqnya tunggu duit PTPTN masuk nak bayaq duit yuran, dah ptptn takmau masuk,
terpaksa aku susahkan ayah aku :'( sedih tau ! damn!
apa ni. geram aku ! aku tak nak susahkan sesapa tau dak!
kalau aku tunggu PTPTN , alamatnya memang tak terbayaq la yuran tu.
memang carry mark aku kosong la :'(
mashaAllah. sabaq aklis .. sabaq :'(

Wednesday, 20 March 2013

Diploma in Microbiology/Diploma Mikrobiologi UiTM

Assalamualaikum, 
setelah hampir 6 bulan menyepi, haha. akhirnya tergerak jugak hati aku nak update blog ni. dengaq cerita esok result spm 2012 bakal DI UMUMKAN.mohon adik adik  teruskan gementar anda. haha. btw, what i can say here is, Chill bro, SPM is not everything. hehe. kalau korang score SPM, masa universiti lingkup tak guna. :) so, tujuan aku update harini, aku nak suggest dkt semua pasal:

 DIPLOMA MIKROBIOLOGY UiTM :)





dengan bangganya aku nak bagi tahu bahawasanya program diploma mikrobiologi ni HANYA available dkt UiTM saja, p/s: UiTM Di Hatiku !! yeahh ! and kos ni juga hanya offer dkt UiTM Negeri Sembilan cawangan Beting, so dalamMALAYSIA ni, kalau korang masuk DIPLOMA MIROBIOLOGY , kiranya korang ni orang orang special, yakni koranglah batch yang LIMITED EDITION (0ver sangat dah ni :) maafkan saya). So, sebelum kita meneroka dengan lebih jauh mengenai Diploma in Microbiology ni, mesti semua tertanya tanya. sebenarnya, Microbiology tu apa? macam familiar je? 

MICRO = HALUS , BIOLOGY = STUDY ABOUT LIFE
kalau fikir microbiology, fikirlah microorganism yang korang belajar waktu sekolah menengah, unicellular cell, paramecium sp. or etc lah.
so kalau gabung, study about microorganisms or small life that only can be seen under microscope. :) so, kita akan belajar pasal bacteria, viruses, parisit parisit, pasal cell and semua benda yang HANYA boleh nampak kalau guna MICROSCOPE dan TAK mustahil anda akan bercinta dengan kuman kuman ini. haha. #SillyJoke. interesting TAU belajar benda ni. korang semua akan berkawan baik dengan microscope. so, microbiology pon dah tahu, so mesti semua tak sabar sabar nak apply kan? sabar sabar . ni dia syarat nak apply diploma mikrobiologi ;
NAHH ! :

KELAYAKAN :

Ok, untuk lepasan SPM, kalau ikutkan kelayakan yang UiTM tetapkan, calon mestilah KREDIT dalam subjek2 berikut :
-Mathematics/Additional Mathematics
-Chemistry
-Biology at least grade 5C
-and PASS English Language
p/s: tak mungkin  kelayakan ini akan kekal sepanjang masa :) itu semua tertakluk kepada pihak UITM.

tu je okay. so sapa yang berminat, boleh pakat pakat masuk. diploma mikrobiology. SEBAB DIPLOMA ni memang terbaik dari ladang okay ;)  

so hampa nak tau dak, diploma mikrobio ni boleh sambung macam macam untuk degree, aku tau hampa semua memang nak jadi doktor, veterinar, pharmacis, dentist dan lain lain bidang yang berkaitan medic . jangan risau okay, sebab microbiology ni VERSATILE :) hehe. so diploma microb ni memang sesuai untuk sesapa yang rasa tak boleh catch up laju . 
*aku bekas budak asasi sains uitm. aku tak boleh catch up belajar laju laju sangat, so aku quit asasi masuk diploma :) * 

 so diploma microbe ni memang sesuai la kepada sesapa yang nak jadi doctor, tapi, tak boleh catch up sangat dengan pembelajaran yang terlalu laju dkt asasi atau matriks :) dikira sebagai medium lain :)
so, aku nak tegaskan dkt sini, nak jadi doktor ka apa ka bukan lah hanya menggunakan medium matrik atau asasi semata mata, tapi dari diploma pon boleh nak masuk degree medic. so kalau hampa tak dapat matrik ka apa, masuk lah diploma :) where there is a will, there is a way kannnn ;) dan satu perkara PENTING lagi untuk sapa sapa yang tak minat FIZIK Nampaknya, anda takkan jumpa lagi dah unce fizik dalam diploma microbe, hampa akan menempuh bio, and kimia saja . hehe. so sapa yang nak masuk diploma ni, pls say good bye to fizik dan sila ucapakan hai kepada kimia dan bio.
. so, untuk sapa yang berminat,
dekat bawah ni antara apa yang korang akan belajar selama 5 sems :) sem terakhir praktical !

       



COURSE OUTLINE
PROGRAMME AS114 - DIPLOMA IN MICROBIOLOGY
Nocourse
Course Description
Credit HourPart/semester
1.
CONSOLIDATING LANGUAGE SKILLS
3.0
01
Elective
2.
CHM138
BASIC CHEMISTRY
3.0
01
3.
CSC134
COMPUTER AND INFORMATION PROCESSING
3.0
01
4.
FUNDAMENTALS OF ISLAM
2.0
01
Elective
5.
NATIONAL KESATRIA I
1.0
01
Elective
6.
MAT133
PRE CALCULUS
3.0
01
7.
MIC102
CELL BIOLOGY
3.0
01
8.
BCM211
BIOCHEMISTRY I
2.0
02
9.
BEL260
INTERMEDIATE ENGLISH
3.0
02
10.
CHM207
ORGANIC CHEMISTRY
3.0
02
11.
CHM213
PHYSICAL CHEMISTRY
3.0
02
12.
ISLAMIC THOUGHT AND CIVILIZATION
2.0
02
Elective
13.
NATIONAL KESATRIA II
1.0
02
Elective
14.
MIC159
GENERAL MICROBIOLOGY (THEORY)
2.0
02
15.
MIC160
GENERAL MICROBIOLOGY (PRACTICAL)
2.0
02
16.
BCM311
BIOCHEMISTRY II
2.0
03
17.
BCM312
LABORATORY METHODS IN BIOCHEMISTRY
2.0
03
18.
BEL311
ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES
3.0
03
19.
CHM256
BASIC ANALYTICAL CHEMISTRY
3.0
03
20.
SCIENCE AND TECHNOLOGY IN ISLAM
2.0
03
Elective
21.
NATIONAL KESATRIA III
1.0
03
Elective
22.
MIC150
GENETICS
3.0
03
23.
MIC250
SYSTEMATIC BACTERIOLOGY
3.0
03
24.
CHM260
BASIC INSTRUMENTAL ANALYSIS
3.0
04
25.
ECO120
ECONOMICS
3.0
04
26.
MIC204
BASIC FOOD MICROBIOLOGY
3.0
04
27.
MIC206
MYCOLOGY
3.0
04
28.
MIC208
VIROLOGY
2.0
04
29.
MIC310
MICROBIAL PHYSIOLOGY
3.0
04
30.
ENT300
FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP
3.0
05
31.
MIC207
BASIC ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY
3.0
05
32.
MIC210
BASIC MOLECULAR BIOLOGY
2.0
05
33.
MIC304
BASIC INDUSTRIAL MICROBIOLOGY
3.0
05
34.
MIC313
PRACTICAL MOLECULAR BIOLOGY
2.0
05
35.
MIC319
FUNDAMENTALS OF AGRICULTURAL MICROBIOLOGY
3.0
05
36.
MIC342
MEDICAL MICROBIOLOGY AND IMMUNOLOGY
3.0
05
37.
FSG331
INDUSTRIAL TRAINING
6.0
06
Copyright © 2009-2012 Universiti Teknologi MARA | Disclaimer & Copyright | Privacy Statement

panduan untuk semua ;) PART = SEMESTER 

heheh. so semua dah tau kann ?? baguslah camtu. so apa kata kirang semua ? berminat nak masuk? aku highly recommended pasal diploma mikrobiology ni :) Moga Diploma Microbioloy sentiasa mendapat tempat di hati hati anak malaysia :P