20 Mar 2013

Diploma in Microbiology/Diploma Mikrobiologi UiTM

Assalamualaikum, 
setelah hampir 6 bulan menyepi, haha. akhirnya tergerak jugak hati aku nak update blog ni. dengaq cerita esok result spm 2012 bakal DI UMUMKAN.mohon adik adik  teruskan gementar anda. haha. btw, what i can say here is, Chill bro, SPM is not everything. hehe. kalau korang score SPM, masa universiti lingkup tak guna. :) so, tujuan aku update harini, aku nak suggest dkt semua pasal:

 DIPLOMA MIKROBIOLOGY UiTM :)





dengan bangganya aku nak bagi tahu bahawasanya program diploma mikrobiologi ni HANYA available dkt UiTM saja, p/s: UiTM Di Hatiku !! yeahh ! and kos ni juga hanya offer dkt UiTM Negeri Sembilan cawangan Beting, so dalamMALAYSIA ni, kalau korang masuk DIPLOMA MIROBIOLOGY , kiranya korang ni orang orang special, yakni koranglah batch yang LIMITED EDITION (0ver sangat dah ni :) maafkan saya). So, sebelum kita meneroka dengan lebih jauh mengenai Diploma in Microbiology ni, mesti semua tertanya tanya. sebenarnya, Microbiology tu apa? macam familiar je? 



MICRO = HALUS , BIOLOGY = STUDY ABOUT LIFE

kalau fikir microbiology, fikirlah microorganism yang korang belajar waktu sekolah menengah, unicellular cell, paramecium sp. or etc lah.
so kalau gabung, study about microorganisms or small life that only can be seen under microscope. :) so, kita akan belajar pasal bacteria, viruses, parisit parisit, pasal cell and semua benda yang HANYA boleh nampak kalau guna MICROSCOPE dan TAK mustahil anda akan bercinta dengan kuman kuman ini. haha. #SillyJoke. interesting TAU belajar benda ni. korang semua akan berkawan baik dengan microscope. so, microbiology pon dah tahu, so mesti semua tak sabar sabar nak apply kan? sabar sabar . ni dia syarat nak apply diploma mikrobiologi ;
NAHH ! :

KELAYAKAN :

Ok, untuk lepasan SPM, kalau ikutkan kelayakan yang UiTM tetapkan, calon mestilah KREDIT dalam subjek2 berikut :
-Mathematics/Additional Mathematics
-Chemistry
-Biology at least grade 5C
-and PASS English Language
p/s: tak mungkin  kelayakan ini akan kekal sepanjang masa :) itu semua tertakluk kepada pihak UITM.

tu je okay. so sapa yang berminat, boleh pakat pakat masuk. diploma mikrobiology. SEBAB DIPLOMA ni memang terbaik dari ladang okay ;)  


so hampa nak tau dak, diploma mikrobio ni boleh sambung macam macam untuk degree, aku tau hampa semua memang nak jadi doktor, veterinar, pharmacis, dentist dan lain lain bidang yang berkaitan medic . jangan risau okay, sebab microbiology ni VERSATILE :) hehe. so diploma microb ni memang sesuai untuk sesapa yang rasa tak boleh catch up laju . 

*aku bekas budak asasi sains uitm. aku tak boleh catch up belajar laju laju sangat, so aku quit asasi masuk diploma :) * 


 so diploma microbe ni memang sesuai la kepada sesapa yang nak jadi doctor, tapi, tak boleh catch up sangat dengan pembelajaran yang terlalu laju dkt asasi atau matriks :) dikira sebagai medium lain :)

so, aku nak tegaskan dkt sini, nak jadi doktor ka apa ka bukan lah hanya menggunakan medium matrik atau asasi semata mata, tapi dari diploma pon boleh nak masuk degree medic. so kalau hampa tak dapat matrik ka apa, masuk lah diploma :) where there is a will, there is a way kannnn ;) dan satu perkara PENTING lagi untuk sapa sapa yang tak minat FIZIK Nampaknya, anda takkan jumpa lagi dah unce fizik dalam diploma microbe, hampa akan menempuh bio, and kimia saja . hehe. so sapa yang nak masuk diploma ni, pls say good bye to fizik dan sila ucapakan hai kepada kimia dan bio.
. so, untuk sapa yang berminat,
dekat bawah ni antara apa yang korang akan belajar selama 5 sems :) sem terakhir praktical !

       



COURSE OUTLINE
PROGRAMME AS114 - DIPLOMA IN MICROBIOLOGY
Nocourse
Course Description
Credit HourPart/semester
1.
CONSOLIDATING LANGUAGE SKILLS
3.0
01
Elective
2.
CHM138
BASIC CHEMISTRY
3.0
01
3.
CSC134
COMPUTER AND INFORMATION PROCESSING
3.0
01
4.
FUNDAMENTALS OF ISLAM
2.0
01
Elective
5.
NATIONAL KESATRIA I
1.0
01
Elective
6.
MAT133
PRE CALCULUS
3.0
01
7.
MIC102
CELL BIOLOGY
3.0
01
8.
BCM211
BIOCHEMISTRY I
2.0
02
9.
BEL260
INTERMEDIATE ENGLISH
3.0
02
10.
CHM207
ORGANIC CHEMISTRY
3.0
02
11.
CHM213
PHYSICAL CHEMISTRY
3.0
02
12.
ISLAMIC THOUGHT AND CIVILIZATION
2.0
02
Elective
13.
NATIONAL KESATRIA II
1.0
02
Elective
14.
MIC159
GENERAL MICROBIOLOGY (THEORY)
2.0
02
15.
MIC160
GENERAL MICROBIOLOGY (PRACTICAL)
2.0
02
16.
BCM311
BIOCHEMISTRY II
2.0
03
17.
BCM312
LABORATORY METHODS IN BIOCHEMISTRY
2.0
03
18.
BEL311
ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES
3.0
03
19.
CHM256
BASIC ANALYTICAL CHEMISTRY
3.0
03
20.
SCIENCE AND TECHNOLOGY IN ISLAM
2.0
03
Elective
21.
NATIONAL KESATRIA III
1.0
03
Elective
22.
MIC150
GENETICS
3.0
03
23.
MIC250
SYSTEMATIC BACTERIOLOGY
3.0
03
24.
CHM260
BASIC INSTRUMENTAL ANALYSIS
3.0
04
25.
ECO120
ECONOMICS
3.0
04
26.
MIC204
BASIC FOOD MICROBIOLOGY
3.0
04
27.
MIC206
MYCOLOGY
3.0
04
28.
MIC208
VIROLOGY
2.0
04
29.
MIC310
MICROBIAL PHYSIOLOGY
3.0
04
30.
ENT300
FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP
3.0
05
31.
MIC207
BASIC ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY
3.0
05
32.
MIC210
BASIC MOLECULAR BIOLOGY
2.0
05
33.
MIC304
BASIC INDUSTRIAL MICROBIOLOGY
3.0
05
34.
MIC313
PRACTICAL MOLECULAR BIOLOGY
2.0
05
35.
MIC319
FUNDAMENTALS OF AGRICULTURAL MICROBIOLOGY
3.0
05
36.
MIC342
MEDICAL MICROBIOLOGY AND IMMUNOLOGY
3.0
05
37.
FSG331
INDUSTRIAL TRAINING
6.0
06
Copyright © 2009-2012 Universiti Teknologi MARA | Disclaimer & Copyright | Privacy Statement

panduan untuk semua ;) PART = SEMESTER 

heheh. so semua dah tau kann ?? baguslah camtu. so apa kata kirang semua ? berminat nak masuk? aku highly recommended pasal diploma mikrobiology ni :) Moga Diploma Microbiology ni akan dikenali lebih luas lagi :) sebab diploma mikrobiologi has innershine tersendiri!



210 comments:

  1. sy bru dpt kputusan spm alhamdulillah dpt 8A :) um..tapi 6A rsa layak x masuk mikrobiologi? sy nk bwa kwn sy masok skali :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. layak la masuk :) silalah masuk kalau berminat :) okay ?? boleh ja masuk, kos ni orang tak tau sangat. sebab batch saya ada 30 orang ja. percaya tak?? :)

      Delete
    2. ka??that's awesome :D em..tp sy ad bca artikel yg diploma ni cma ambil limited 60org ja.betul ka tu?

      Delete
    3. mungkin tak betol :) saya rasa sebab tak banyak sebab takdak pendedahan pihak luar pasal diploma ini :) cuba la mintak, insyaAllah dapat PUNYA !

      Delete
  2. memang tak ramai ke amek microbiology ni ? reply cpt pls :/

    ReplyDelete
  3. pluang mmg cerah eh nk jadi doktor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah. peluang ada dan cerah :) kena score setiap sem :)

      Delete
    2. klau camtu sambung degree perubatan kat uitm boleh ker?

      Delete
    3. boleh je :) nak sambung mana mana pon boleh asal result gempak, tak gitu? :)

      Delete
    4. betul2...saudara boleh brapa A spm dulu?

      Delete
    5. satu lagi ni...nak apply degree lps diploma ni kat UPU ker? atau ad sistem uitm?

      Delete
    6. dekat UPU. tapi kalau awak masih lagi dalam UiTM, mintak under uitm. unless awak degree university lain

      Delete
    7. Alhamdulillah..saya dah dapat course ni

      Delete
  4. salam..sy pun dpt course ni jugak..peluang pekerjaan dy bnyk tk selain drpd doktor la. kita boleh kerja dlm sektor apa lagi ea??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita boleh kerja dalam sektor klinikal, cosmetic, pemakanan , agrotech dan macam macam lagi :)

      Delete
  5. salam ....sy pon dpt course ne ...
    bila study pasal course ne... macam berminat je rasa,,hehe
    n sy memang minat pasal bio2 ne . ,,,
    dgn dip ne ,, boleh x sy nak sambung degree/master dalam bidang dentist.. sebab ,sebenarnya cita2 nak jadi doktor gigi..hehehe
    btw,, tgh pening ne nak decided uitm o matrix !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik, boleh ja kalau adik nak smmbung. dgn syarat adik cemerlang :) so ada pro and cons nya matrix ni . matrix ni cepat, macam asasi, setahun ja :) tapi kalau adik tak perform matrix. adik susah nak sambung degree

      Delete
  6. Kalau nak sambung medik berapa tahun ?

    ReplyDelete
  7. saudara, adakah uitm akan beri peluang kpd lepasan diploma utk menyambung degree kedoktoran? mhon reply cepat

    ReplyDelete
  8. Btl ke time mds nanti girls kena pakai baju kurung with kasut sukan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah :) tapi kasut suka tu keperluan. bawak ja :)

      Delete
    2. Ouhh . Kay thanks . Sbb ada ckp pakai kasut sukan dgn kurung . Haha . Okayy . Thanks again (:

      Delete
    3. that would be looking weird though :p sokay, korang korang je MDS. haha

      Delete
  9. And lastly . Water heater blh bwk tak ?

    ReplyDelete
  10. salam,acctually kita satu hall sebelum ni, malangnya, aku gagal math even supp paper,yang lain dh cantik dah, memang nasib aku kot.... agaknya kos ni selamat tak kalau aku ambil, even aku masuk lambat...please :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos ni selamat :) dont worry. no math. hehe. hanya first sem je belajar pre-calculus.

      Delete
    2. pre calculus tu macam math kita kat asasi dulu ke??

      Delete
  11. salam...
    dengan diploma ni boleh pergi degree di universiti lain tak?

    khususnya, biotek @ genetik @ biokesihatan di um?

    ReplyDelete
  12. huh ? o.O ?

    anyway , ana da apply untuk kemasukan semester 2 tahun ni. erm, adakah ini bermakna , kalau dapat insyaAllah, ana akan terus belajar subjek semester 2? macammana dengan semester 1 punya subjek ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada macam tu. dia kene berperingkat. awak apply untuk kemasukan semester 1 bulan 12 ni kan? awak masih kena masuk sem1 and it's compulsory. tak boleh main lompat je. and berbalik kepada soalan awak diatas, boleh pergi degree mana mana ja.

      Delete
    2. okey, syukran kathir atas jawapan :)
      barakallahu fiik.

      Delete
  13. As salam,nak tanya.berapa thn tempoh pengajian utk degree medic bg pljr lepasan diploma mikrobiologi?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. tempoh pengajian utk medic WAJIB 5tahun untuk memenuhi syarat2 yg ditetapkan. medic antara kursus paling susah dan memerlukan 5 tahun penuh pengajian. tak kira laa dari diploma microbio atau diploma pembantu perubatan sekalipun. :)

      Delete
  14. salam, boleh tak nak email awak... ni email sy. ada something nak tanya psal mikrob ni. i student mikrob UPM. syazwanizakariya@gmail.com mohon email sy kat sini :)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum,,,sya pljr matrik skang nim,,,ummm,,tp sya x blh nk catch up sgt pmbljrn y trlalu laju kt sini,,,,so untuk upu kemasukn semester 2 untk lpsn spm,,,sya ada mhn untuk dip.mikrobiologi nim,,,ummm,,,tp pilihan kedua,,,umm,,tp result spm sya xla trlalu bagus,,,1A 4A- 2C+ and 2C,,,untk BIO and ADDMATHS sya dpt c+,,,tp untk CHEMISTRY and PHYSICS sYA dpt C,,,agk2 layak ke tak???blh dpt ke x ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah boleh je dapat.orang tak tau sangat pasai dip. microbiology ni :) i suggest u put it on your first choice utk peluang cerah. a very good luck for you

      Delete
  16. Alhamdulillah dpt dip mikrob ni utk sesi k2, daftar 16nov ni :). Nk tanya ni, biasanye utk first sem ni dh byk guna laptop ke? Majoriti students akan bwk laptop x time awal2 daftar ni? Biasanya sesi k2 ni ramai org x?? Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry admin sy nak menyibuk. Hihi. Awal2 ni takpakai laptop sangat pun. Assignment pun banyak by hand. Umur berapa? Congrats

      Delete
    2. Mmg bnyak pakai handwritten...btw congrates jdi warga Mikrobian

      Delete
    3. thanks membantu reply :P hehe. lappy sangat membantu dalam men'google' dalam lab report :P haha

      Delete
    4. Aipp aipp. Tu fastest track tu

      Delete
  17. Assalamualaikum, alhamdullilah .saya dapt dip mikro tuk intake ke-2 ni.Saya nak tanya, after sem 1 or 2 , student kena duduk luar asrama ka atau stay jer ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. sorry ganggu saja alang2 terbaca heheh admin, jangan marah... kalau nak stay duduk kolej, awak kena aktif sikit. nanti masuk sem 1 kolej akan bagi satu kad. so dekat kad tu awak akan tampal kopun. kopun tu awak akan dapat kalau awak join activity2 yg diadakan dalam u nanti. btw, kalau kad penuh bertampal kupon pun tak semestinya dapat duduk kolej tau. dia tgk kriteria lain jugak :)

      Delete
    2. setuju dengan pengomen di atas. thanks sebab tolong jawab :) so aktifkan diri anda. inshaAllah dapat :)

      Delete
  18. Salam nk tanya.. klu degree microbiology uitm sambung dekat mana? Lagi satu..minimum brapa ye band muet klu nk mohon

    ReplyDelete
    Replies
    1. band 3 kebanyakan untuk semua. kalau band 4 ke atas utk linguistic, or law. but, nowadays, local university dah demand nak band 4. but still, band 3 is considerable. :) degree microbiolgy tak der offer dkt uitm. maybe in future :)

      Delete
  19. Wow... really proud my junior came out with this...hi..i'm armin..i'm your super senior...i did my AS14 1999 then completed in 2002...dulu amik course nih sbb nak jd dentist....dulu2 mmg diploma nih n diploma sains jd stepping stone nak masuk medic n dental. me myself tak jd dentist...instead i got an offer to become a doctor...i got a scholarship frm JPA to pursue medicine in Indonesia...gee mann...i miss my old times in Shah Alam...miss all lecturers...tp mmg tak rugi buat diploma nih....it's versatile...even those nak buat veterinary pun blh...sbb sy pun dpt offer dr upm ms tuh utk vet medic...for 1st degree in microbiology hanya ada di UM,UPM,USM and UKM the rest sy tak tau...can proceed to 2nd year if i'm not mistaken as my junior satu semester pegi UK buat microbiology jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi. im aklis. well, frankly speaking, im glad to know my super senior who had meet his own success. im totally inspired by your story and i myself ambitious to become a doctor :) well, undeniable fact that most of student yang masuk dip sains or microbiology ni mengidam nak masuk medical field :) and rumor said degree in microbiology will be opening soon at uitm samarahan. it's just a rumor and i hope that it will be coming true, in very soon. so that we could jump to 3rd semester for those who wish to continue in microbiology .

      Delete
    2. Go for it Aklis....aim for higher...me myself pun x sangka dpt buat medicine....cuma kecik hati ngan UiTM juga sbb utk 1st batch ms tuh UiTM tak amik my batch yg dpt flying colors..we all scattered..one of my batch pursue medic kat UM. supposedly we were the 1st batch yg blh join....together with dip sc n health sc. currently i returned to shah alam campus....i buat PLK Law...hhhaha tambah degree...planned to take Medical Microbiology for my master degree in order to become a Clinical Mircrobiologist. anyway i really miss my old times in shah alam...at tht time all diplomas under one roof....rebut2 mikroskop yg bagus...all the best Aklis..study hard ok...anything just email me at armijn78@gmail.com

      Delete
    3. inshaAllah senior :) i will try my best to catch upon my dream. :) luckily, there are lot of microscope here (uitm kuala pilah), and we dont have to berebut2 nak cari microscope. it's just that the lab lack of speciments and biochemicals that somehow needs us to berasak2 masa buat staining or biochemical test :) i will aim for higher inshaAllah.

      Delete
  20. salam saya lepasan SPM 2013 . hee belum dapat result lagi pon . berminat dgn sub biology tapi tk minat chemist .. nak tanya , course ni banyak tak belajar sub chemist . mcm teknologi makanan saya tgk bnyak belajar sub chemist .mcm mne course ni ? huu mohon pencerahan dri yg berpengalaman ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik, akk course ni jugak, microbio ni subject bio dengan chemistry ni macam adik beradik. Sem 2 je ada 3 subjek chem. Lecturer pun kata yg course ni chemistry mmg penting. Tp seronok sebenarnya chem ni. Microb ni sesuai utk org yg tak go sgt for calculations and physics. Physics mmg tade la. Course ni tak ramai tahu tp field utk after diploma in microbilogy ni memang luas esp for those yg minat medic. Microb ni banyak belajar kuman. Best.

      Yg penting, awak kena kenal pasti dulu awk nak jadi apa. Path awak and apa yg awak minat. K. Ni je yg mmpu dikongsi. Mybe Sdr. Aklis sendiri can explain further?

      Delete
    2. waalaikumussalam @haziqah karim. to @alyn: thanks for helping me explain that particular thing :P terima kasih sangat-sangat :) untuk adik haziqah. awak belum dapat result lagi; which means awak ada banyak pathways :) so sebelum kita decide, kita kena ada goal, kita kena ada cita cita. so untuk melaksanakan cita cita awak, awak ada beberapa cabang. antaranya: diploma, asasi, matrikulasi, A-level, International Baccalaureate. untuk diploma, course yang ada sub-chem : diploma microbe, diploma food tech, diploma textile (diploma textile ni byk physics), diploma medical lab pon rasanya sub-chemist. so, semua ni bergantung kepada apa yang awak nak :) diploma microbe sgt flexible dan agak tough :) tapi percayalah, diploma microb sangat tak membosankan ! untuk, matriks/asasi : ini dinamakan fast track :) sebab it take a year to complete (kecuali untuk program matriks dua tahun/asasi UIA), so basically, ada beberapa program, sama ada asasi sains .(asasi sains terbahagi kepada dua) dan asasi kejuruteraan, asasi law,asasi computer engineering (UIA) dan asasi TESL. Utuk asasi sains, ianya terbahagai kepada 2---> sains tulen, or general sains, utk asasi sains(general), ditawarkan di uitm puncak alam yg mana pelajar asasi sains general ni belajar 4 core subjects (physics, chem, bio and math) manakalah asasi pure sains (ditawakan di UIA) kena belajar 3 subjects core (sama macam asasi general sains, tapi takde fizik). memangdangkan awak minat bio, so asasi selain sains boleh la abaikan. hehe. untuk International Baccalaureate, program ni ialah program diploma international, so IB ni kena result spm yang seriously gempak untuk masuk. hehe (tough sebenarnya, tapi kalau result gempak giler, sy harap awak apply ! terbaik). so program IB ni banyak offer dkt kolej mara . (tak ingat dah kolej mara mana) dan last sekali A-level, so A-level ni macam asasi, cuma mungkin susah sikit sebab ikut international module. jadi apa apa pon, terpulang kepada awak. i could guide you :)

      Delete
    3. untuk diploma: tambahan
      1) diploma fisioterapi
      2)diploma in health environmental

      Delete
  21. Salam..nak tanya..ank buah da completed dip in microb..tp dpt degree in marine..xbole transfer credit langsung..so patutnye degree ape yg bolehkan dia transfer credit?? Mcm sia2 plak amik diploma tp x bole transfer credit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. dia kena tengok jugak degree apa yang dia masuk. kalau degree uitm, dan berkaitan dengan microbe, mmg boleh transfer kredit. tapi kalau masuk medik, pharma, dentistry, tak boleh potong credit, sebab wajib completekan 5 tahun. marine mungkin tidak berkaitan dengan microbe, so, tak boleh la potong kredit. :)

      Delete
  22. salam. awak,tq sgt sb post psl dip micro ni..adik sy bru dpt rsult spm 6a tmsuk bio. fzik n kmia b+. tp admath e. agak2 dpt ke dip ni sb tkot uitm xmau sb e. hrp sgt awak reply. tqvm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam saudari :) saya tak begitu pasti untuk kelayakan, sebab kelayakn ni berubah mengikut masa. tapi, saya yakin, uitm ingin menolong orang melayu. saya rasa, berpeluang cerah kalau adik saudari meletakkan diploma in microbiology sebagai first choice. :) so cuba lah. kalau tak dapat jugak, boleh cuba mintak pra-diploma sains. apa apa awak boleh chat saya dkt facebook.com/aklisazmi untuk memudahkan urusan perhubungan dua hala..

      Delete
    2. And try tengok syarat kelayakan dekat imascu. Google je "imascu" tu

      Delete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. salam.rakan saya dapat 5A 2B 2C+ dimana c tersebut ialah chemist dan bio.dsebabkan ramai persaingan,agak2 dapat tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah dapat. kalau saudari jadikan diploma in microbiology ni sebagai 1st choice dalam upu. inshaAllah :) tapi saya tak jamin dapat. untuk mencerahkan peluang shj.

      Delete
  25. Salam. Saya nak tanya, nanti bila kita sambung dalam degree microb ni berapa tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. minimum degree dkt mana2 pon untuk microbiology ialah 4 tahun :) kalau uitm ada degree microbe, dah boleh tolak byk kredit. malangnya masih dalam perancangan. setakat ni uitm offer dip in microbe je :)

      Delete
  26. mayasobri88@gmail.com.saya nak email pasal kos ni

    ReplyDelete
  27. assalammualaikum ....saya lepasan spm 2013...saya dpat 4 A 1 B 3 C+ 1 C...bio B chemis C ..nak tanya agaknye dapat tak saya sambung belajar kos nii ??? tolong reply pls :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam saudara. boleh je. inshaAllah. kita cuba dulu k. kalau betol2 berminat, pastikan letak diploma uitm micrboe sebagai first choice :)

      Delete
  28. Assalamualaikum. Sy lepasan spm 2013. boleh tak nak mintak email? nak tanye pasal course ni. ok ni email sy amiraazwa96@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam: anytime boleh email me at aklisazmi@gmail.com

      Delete
  29. assalamualaikum, sy lepasan SPM. kalau dpt kos ni, nnti bleh jdi pharmacist kah ? :)
    mcm mna ya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. boleh sambung apa saja bidang medic :) pharmacy ke, mbbs ke. janji kena score la diploma ni so that boleh sambung high-end degree course

      Delete
    2. pointer brpa ? 3.8 above .? ke 4 flat terus ? btw, tq reply :)

      Delete
    3. and... kalau smbung degree, ambik farmasi, brp tahun lgik ? sorry, bnyk soalan :)

      Delete
    4. pointer lebih kurang apa yang awak cakap la :) kalau sambung degreee pharma, tetap 4 tahun

      Delete
  30. brapa tahun ambik kos ni ?? :)

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum, boleh tak kalau amik diploma microbiology ni untuk teruskan degree dalam nutrition&dietition? Mohon reply pls :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. boleh. boleh masuk semua bidang helthcare, bidang perubatan waktu degree nanti :) janji result kena la power

      Delete
  32. salam,kalau juz dapat 2a bley dapat jgak x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu bergantung jugak :) kalau awak berminat. awak apply dan jadikan first choice okay !

      Delete
  33. salam. saya dapat spm 4A (maths, bm, agama and sejarah) 1B+ (biology) B (physics, chemistry) C+ (eng and addmaths).

    Saya apply diploma microbiology as my first choice. Cita cita nak jadi Dentist. Thats why sye pilih diploma microbiology nie. Saya lepas tak agak2 untuk diploma ini? Help mee T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heyy. Dont worry. InshaAllah dapat. And try visit this website to see if awak layak ke tak.
      http://www.selangkah.uitm.edu.my/semak-syarat-kelayakan/

      Delete
    2. Saya layak. But takut if diorang akan accept budak yang lagi pandai dari saya and saya tak dapat T.T

      This course is my only hope to be a dentist.

      Delete
    3. Sokayy. If takramai yang amik course ni, peluang memang cerah. Awak kena doa lah. Kalau takdapat maybe rezeki awak kat tempat lain (:

      Delete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. kalau nak belajar pasal genetik tuh boleh ambik course nie ke ? atau ada course lain untuk genetik tu ? pls reply asap terima kasih \^.^/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diploma genetik memang tade kat malaysia. Em diploma microb ni boleh jugak nak sambung degree genetic. Course ni luas if nak sambunh memana. Tp degree utk genetic ada dekat 3 u je rasanya. U yg hebat2. So dalam diploma ni kena score la. Selain diploma microb, diploma in science pun rasanya boleh sambung genetiv

      Delete
    2. betol apa yg alyn cakap. degree in genetic buat masa sekarang takder. tapi, untuk pilihan lain, boleh pilah bachelor of science in genetic and molecular biology dkt UM. tak pon ambik bidang biotechnology sebab bidang ni akan belajar pasal genetic jugak :)

      Delete
  37. course ni memang ada kat uitm kuala pilih je ehh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes :) dekat sini je. course paling ekslusif. satu university je yg offer course ni peringkat diploma dalam malaysia.

      Delete
  38. salam, diploma mikrob ni bawah sains tulen ke sains gunaan? dan apa beza sains tulen dengan sains gunaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diploma mikrob ni under sains gunaan. Bezanya dgn sains tulen? Sy taksure tp try visit blog ni
      http://daripandangansaya.wordpress.com

      Delete
    2. kalau under diploma mikrob ni boleh sambung degree medic ke?

      Delete
  39. tumpang tnye., klu dpt 5a tpi bio b and kmia d bleh ke apply kos mikrobologi.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je awak :) dialu alukan :)
      kalau kos lain pon ada. sila semak
      http://www.selangkah.uitm.edu.my/semak-syarat-kelayakan

      Delete
    2. ok..:) terima kasih.., susah ke kos ni..?

      Delete
    3. Taksenang taksusah. Tp kalau study betul2 dekan ah. Ramai gak dekan

      Delete
    4. susah kalau malas. tu je. semua terletak dkt diri sndiri

      Delete
    5. nk tnye,. x fhamla psal nk semak keputusan upu ni., mmg kena temuduga ke or kputusannye keluar bulan 5?

      Delete
    6. tayah temuduga. terus masuk lepas confirm dapat via upu.

      Delete
    7. ok2 terima kasih....dkat syarat kelayakan tu kredit math or addmath kn., mknenye klau org tu x de addmath pas tu matematik dye A+ ke A ke bleh apply jgak untok kos ni eh.? owh temuduga tu hanya untuk kos tertentu je la?

      Delete
    8. boleh je :) janji chemist and bio kena ambik. sebab course ni pasal bio and chemist banyak. temuduga utk kos tertentu je. bukan semua kos ada temuduga :)

      Delete
    9. ok.., skarang baru la jelas sikit.., terima kasih banyak2 ye..:)

      Delete
  40. assalamualaikum, saya nak tanya kalau bilogy saya dpt B+ chemistry pulak C+ ada harapan tk dapat diploma mikrobiologi ni kalau sayang letak pada pilihan kedua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InShaAllah dapat. Sy addmath c+ then letak pulak as third choice. Dapat.

      Delete
    2. waalaikumussalam. buat first choice ok

      Delete
  41. Assalamualaikum.saya lepasan spm 2013.jika saya dapat dip. mikrobiologi ni boleh sambung degree nutrisi dan dietetik tak? terima kaseh.

    ReplyDelete
  42. kalau amik dip ni bleh amik degree veterinar x?

    ReplyDelete
  43. bleh email sy? sy nk tnye psal course ni. scha_id@yahoo.com

    ReplyDelete
  44. assalammualaikum, skarang ni saya tengah tunggu result upu. just nak tau actually microbiology ni more to bio or chemistry? sbab saya x de masalah sangat ngan bio. but for chemistry n add math saya x berape ok sangat. kalau ikut pendapat saya, rasenye bio lebih penting utk course ni. tapi lpas tngok module tu nmpak chemistry lebih penting. owh. haha.. that's all. harap explain.. thank u! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..
      1st of all : all the best for your upu result ! microbiology ni more to microbiology subject (subject-2 pasal micro life. benda bena halus) and chemistry.. mmg 4 sem kita belajar chemistry, tapi kalau biochemistry tu jgn risau. mcm bio je. hehe. cuma ada physical and organic. ni agak killer subject chemistry tapi inshaAllah boleh. yg penting usaha banyak-2. inshaAllah. boleh je

      Delete
    2. Thanks bagi info ni. Tapi saya x dapat microbiology course. Saya dapat diploma in science. Frust sikit sebab saya memang nak course tu. Maybe salah saya jugak sebab letak DIS as my first choice n DIM as my third choice. Sebab ade orang cakap slalu nya x dapat first choice. Tu yang saya letak dekat third choice tu. Nak tanya, kalau nak tukar course boleh ke?

      Delete
    3. awak, yg tu kena berurusan dengan uitm pasal penukaran kos :) saya tak pasti. huhu

      Delete
    4. Owh. Tq. Saya ade call uitm. Die cakap memang slalunye ramai student yang mintak tukar nanti. Kalau nak tukar course, kene isi borang permohonan utk tukar course mase registration day. Saya mmang nak try nanti. Sebab saya tak minat physics. Kalau boleh nak terus dengan bio je. Btw thanks a lot! :)

      Delete
  45. Saudara Aklis...tqvm sbb dapat banyak info dari sini. Anak saya dpt course ini...dan isyaallah akan pergi ke kuala pilah. Do hope all will gi well....oh ya, ada masalah air tak kt sana?

    ReplyDelete
  46. Saudara Aklis...tqvm sbb dapat banyak info dari sini. Anak saya dpt course ini...dan isyaallah akan pergi ke kuala pilah. Do hope all will gi well....oh ya, ada masalah air tak kt sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye saya. sama-sama. saya bangga dapat bantu puan :) alhamdulillah kalau anak puan dpat diploma dkt sini :) alhamdulillah. air mmg takde masalah. sentiasa ada. hehe.

      Delete
  47. assalamualaikum . bila saya baca entri ni , sangat membantu . tetapi saya ada beberapa soalan
    1) saya tak berkenan sangat dengan kimia tapi saya dapat tawaran course ni and saya minat bio , not chemistry . agak-2 boleh ke saya bawak course ni ?
    2) apa pekerjaan yang ditawarkan dalam course ni selain menjadi doktor ?
    terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam @Mohamad Fadhil, boleh je bawak course ni. inshaAllah. yg penting berusaha.jgn main-2. kimia tak susah sebenarnya. awak akan nampak perbezaan kimia di universiti dengan kimia sekolah :) cara pendekatan yang berbeza. saya pasti awak mampu bawak.
      2) banyak sebenarnya cabang untuk microbiology ni. selain nak sambung medical field ni, kita boleh masuk dalam perindustrian makanan, quality control, dalam bidang agrotek, bidang genetic and biotechnology. selalu dalam clinical study la.

      Delete
  48. and one more question . course ni ada belajar tak apa yang kita belajar masa form 5 ? basic-2 masa form 5 dulu . maksudnya kalau kita lupa , kita kena recall balik ke ? thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Mohamad Fadhil : kena recall sikit2. tapi takpe :) jangan risau. semua akan diajar balik.

      Delete
  49. Assalammualaikum saya dapat tawaran course ni and mendaftar 1 jun nnti tpi boleh tak saya minta tangguh pendaftaran lewat 3 hari bab saya punya uncle kahwin ??? Klo boleh respond awal kat FB:Fahmi Fahky Bin Johari/ Email:fahmifahky@gmail.com...saya nk booking ticket kapal awal2x ....saya budak Sabah..tq ^_^

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah. saya dulu pon budak asasi. boleh je lpas. budak asasi kelayakan sangat lepas. dipersilakan

      Delete
  51. Jangan risau pasal tade tempat kosong sebab ramai yang takdapat pendedahan pasal course ni. Depends on rezeki masing2. Srsly, InShaAllah dapat

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum...erm...saya nk tanya la, sy dapat tawaran asasi sains uitm. Batch 2014/2015. Tapi, klu dah masuk dlm dua bulan tp x leh bawa...er...macam mana nak tukar masuk dip. mikrobio ni? Mohon pencerahan. Lagi satu, asasi sains tu tough x? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebarang pertukaran kena berhubung denga pejabat asasi di puncak alam setelah mendaftar. jgn sampai dua bulan. mmg tak boleh la tukar. tengok rezeki awak la. asasi tak susah, yg penting kena rajin and kena cari kawan yg betul2 nak belajar

      Delete
  53. assalamualaikum,boleh abg terang kalau dip nie 3 thun..pastu abg ckp bloeh ubah kredit ke bidang tertentu..soalanya..bidang apa yang boleh di ubah kredit? mohon penjelasan ssecepat mungkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. bidang bidang yang berkaitan, ( biomolecule, biology, biotechnology, genetics, dan banyak lagi)..
      tapi saya dipahamkan, pemotongan credit hanya boleh dilakukan di uitm sahaja :)

      Delete
    2. trimas untuk info tu abg.. tp bidang2 yang dinyatakan abg seperti biotech,genetic saya ras tiada di uitm betul x? jd kalo boleh nk tahu bidang ape yang membolehkn pemotongan kredit di uitm? ( nyatakan bidang,brape tahun,dan kelayakan untuk pemotongan kredit)

      Delete
  54. Alhamdulillah setelah membaca blog ni saya yakin destinasi seterusnya utk melanjutkan pelajaran dlm bidang dip microb ni. Result spm saya tidaklah sehebat org2 yg telah comment. Mungkin ini rezeki yg diberi Allah. Nak tanya ada tak cadangan persediaan sebelum nak daftar sebagai studnt microb ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum nak daftar awak just prepare untuk apa2 yg patut for pendaftaran and orientasi. In term of buku, dah start bljr lect. akn ada suruh beli buku. Or boleh mintak from senior. And slides note utk sem 1 blh mntak from senior (:

      Delete
    2. alhamdulillah la kalau macam tu saudari safiyya.. kalau untuk preparation tu tak rasa awak perlu risau sgt pasal tu. buku2 tak pyah lagi beli. tunggu je lecturer suggestkan atau pinjam dkt library. nanti awak boleh berhubung dgn saya buku2 yang bagus :)

      Delete
    3. Salam.. Alyn or Aklis, nak tanya, korang ad slide notes untuk subjek sem 2 x? Kalau nak mintak boleh?? Hehe.. ~bakal part 2~

      Delete
    4. Ada! Nnt amik kat saya sm1-3112

      Delete
    5. Thanx Alyn! Nanti masa first week lecture sy ambik k.. Tapi kalau nak soft copy plak, boleh hantar ke email sy x? aniq4flat@yahoo.com.my.. Kalau xde, xpe.. Hee.. Pastu nak tanya, yg bilik kita dapat dalam ekolej tu, mmg bilik kita next sem ke? Mcm sy dpt spns-2-02-5(12).. Ap maksdnya? Sori bnyk tanya..

      Delete
    6. La ingatkan awk nak soft copy. Slide notes dah derma kat kolej. Takpe lah nnt sy emailkan. Haah for next sem. Sp? Lah lelaki ke? Sorry tak perasan. Ya Allah. Awk dapat Sp 2 rumah 2512

      Delete
    7. Haha.. Nak soft copy sbnarnya.. Tp ayat ambik kat bilik buat confuse jap.. Haha.. Ha'a.. Laki2.. Hehe.. Xpe.. Thanx a lot ye Alyn!! :)

      Delete
  55. Salam..

    Aklis or Alyn, nak tanya, kalau beli printer untuk next sem rasanya berbaloi x? Sbb masa part 1, banyak jugak lah duit habis kat printing n fotostet.. Rasanya smpai part 5 mmg cmtu ke?

    Thanx in advance.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berbaloi jugak. Besides, boleh buat side income. But you have to extra careful. Takut ada kes kecurian.

      Delete
  56. Nak tnya. Kursus ni..second intake taun ini..bulan 12 ni nanti..ade x d offer d uitm kuala pilah? Or just mei intake. Asap reply..pls.tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada intake bulan 12. tapi kena apply under uitm. :)

      Delete
  57. salam nk tnyk. sem 1..mikro ni ada subjek bernama CTU yg islam tu. kalo untuk non muslim...mreka ambk subjek IDA kan?

    ReplyDelete
  58. salam.
    saya lepasan SPM 2012, lepasan asasi 2013.
    result asasi saya kureng, tapi SPM saya Alhamdulillah straight A.
    saya cadang nak mohon utk diploma mikrob sbg stepping stone utk medic.
    so, persoalannya, budak SPM 2012 (kategori B) mudah ke nak dapat diploma mikrob?
    kitorang kan delayed setahun?

    takutnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, saya try nak mohon utk sesi kedua sebenarnya...

      Delete
    2. waalaikumussalam..
      tahniah dapat stret a.
      inshaAllah, dengan results yang gempak tu, dengan senangnya boleh masuk .
      banyakkan berdoa. bercakap mengenai stepping stone, diploma microbiology amat sesuai kepada mereka yang nak persue medical field course,
      sebab budak2 medic akan belajar benda sama bila masuk part microbiology :)
      so akan jadi satu advantage kepada budak microbe yang masuk medic

      Delete
  59. Saye nak tanye..sye budak matrik 2014 yg x boleh catch up dgn pembelajaran di matrik ...saye ade apply utk second intake diploma uitm kemasukan bulan november ni...saye nk tanye klau sye letak course diploma mikrobiology ni agak2 senang x nk dpt??

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je dapat. inshaAllah. bykkan berdoa :)
      senang je masuk.

      Delete
  60. dpt sesi-2 2014.. ade sesiapa yg dpt jgk?

    ReplyDelete
  61. assalamualaikum..i have lots of question to ask..can u email me at atiliaazman@gmail.com.thnk u so much

    ReplyDelete
  62. assalamualaikum..kos mikrobiologi ni masih sama lagi ke kelayakannya sperti di atas ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. kelayakan berubah mengikut result org yg mohon. lebih kurang mcm tu lah

      Delete
  63. SALAM...kloe kta cume dpat c+ jer untuk subjek BI..agk2 lyak ke...??biologi sye dpat A...

    ReplyDelete
  64. SALAM...kloe kta cume dpat c+ jer untuk subjek BI..agk2 lyak ke...??biologi sye dpat A...

    ReplyDelete
  65. SALAM...kloe kta cume dpat c+ jer untuk subjek BI..agk2 lyak ke...??biologi sye dpat A...

    ReplyDelete
  66. SALAM...kloe kta cume dpat c+ jer untuk subjek BI..agk2 lyak ke...??biologi sye dpat A...

    ReplyDelete
  67. assalam.. akak nk tanyaaa, dip microbio ni blh further ke biomedic x?? :D

    ReplyDelete
  68. assalam.. akak nk tanyaaa, dip microbio ni blh further ke biomedic x?? :D

    ReplyDelete
  69. klau fz km bio c boley x masuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu tak sure. tapi agak susah. apa apa pon cuba dulu.

      Delete
  70. Assalamualaikum. Saya baru dapat result spm. 2A+ 2A 1A- 1+ 3B. Bio A chemist B phy B+ addmaths B. Lepas tak untuk dip ni? Lepas habis dip ni boleh sambung dental tak?

    ReplyDelete
  71. Lagi satu kena skor berapa ek semasa dip untuk sambung dental.muet dan cgpa?

    ReplyDelete
  72. nak tanya boleh senaraikan tak pekerjaan di bawah kakitangan kerajaan jika sya ambil diploma ni :D

    ReplyDelete
  73. assalamualaikum.terima kasih di atas entry nie.saya nak bertanya bolehkah selepas dip mikrobiologi nie saya menyambung pengajian medic(doktor) to be cardiologist surgeon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. yes. get good grade, and purse mbbs.

      Delete
  74. assalamualaikum. :) saya dapat A- untuk BIO and C+ CHEMY.saya nak tnya ok x klau saya mohon dip microb ni? saya dah isi upu and ltak dip microb ni untuk 2nd choice

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. letak first choice kalau betul2 berminat. inshaAllah

      Delete
  75. Salam. Saya dpt b+ for bio and c+ for chemist. saya letak dip microbe ni 2nd choice dalam upu and dip sc 1st choice. So agak2 ade peluang tak nak dpt course ni ? ada senior kata apply pra dip uitm and kalau sy apply pra dip uitm nanti effect rsult upu tak ? thankyou.

    ReplyDelete
  76. Salam. Saya dpt b+ for bio and c+ for chemist. saya letak dip microbe ni 2nd choice dalam upu and dip sc 1st choice. So agak2 ade peluang tak nak dpt course ni ? ada senior kata apply pra dip uitm and kalau sy apply pra dip uitm nanti effect rsult upu tak ? thankyou.

    ReplyDelete
  77. alhamdulillah.saya dpat diploma ni. :)

    ReplyDelete
  78. Alhamdulillah, walau 3a, dpt jgak masok

    ReplyDelete
  79. Alhamdulillah.....dpat bro aklis....hilmi see u soon at
    Uitm kuala pilah e2044 dip microbiologi...excited bro

    ReplyDelete
  80. Alhamdulillah, walau 3a, dpt jgak masok

    ReplyDelete
  81. Alhamdulillah jugak... :). saya pun dpt dip microbiologi ni. minta tnjuk ajar semua...
    :) :) :) :) :)

    ReplyDelete
  82. alhamdulillah. im happy for you guys. welcome

    ReplyDelete
  83. alhamdulillah. im happy for you guys. welcome

    ReplyDelete
  84. Alhamdulillah.. dapat tawaran dip mikrobiologi.. mohon tunjuk ajar dari saudara/ saudari sekalian.. salam perkenalan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah and alhamdulillah for that. do your best and be consistent through out this program.
      a warm reminder that, starting from 2014, the new batch wouldnt have practical training anymore and you guys will complete this course in 2 and 1/2 years. so the course outline is no more valid for the semester 6 and there will be changes on the subject. good luck guys

      Delete