20 Mar 2013

Diploma in Microbiology/Diploma Mikrobiologi UiTM

Assalamualaikum, 
setelah hampir 6 bulan menyepi, haha. akhirnya tergerak jugak hati aku nak update blog ni. dengaq cerita esok result spm 2012 bakal DI UMUMKAN.mohon adik adik  teruskan gementar anda. haha. btw, what i can say here is, Chill bro, SPM is not everything. hehe. kalau korang score SPM, masa universiti lingkup tak guna. :) so, tujuan aku update harini, aku nak suggest dkt semua pasal:

 DIPLOMA MIKROBIOLOGY UiTM :)





dengan bangganya aku nak bagi tahu bahawasanya program diploma mikrobiologi ni HANYA available dkt UiTM saja, p/s: UiTM Di Hatiku !! yeahh ! and kos ni juga hanya offer dkt UiTM Negeri Sembilan cawangan Beting, so dalamMALAYSIA ni, kalau korang masuk DIPLOMA MIROBIOLOGY , kiranya korang ni orang orang special, yakni koranglah batch yang LIMITED EDITION (0ver sangat dah ni :) maafkan saya). So, sebelum kita meneroka dengan lebih jauh mengenai Diploma in Microbiology ni, mesti semua tertanya tanya. sebenarnya, Microbiology tu apa? macam familiar je? 



MICRO = HALUS , BIOLOGY = STUDY ABOUT LIFE

kalau fikir microbiology, fikirlah microorganism yang korang belajar waktu sekolah menengah, unicellular cell, paramecium sp. or etc lah.
so kalau gabung, study about microorganisms or small life that only can be seen under microscope. :) so, kita akan belajar pasal bacteria, viruses, parisit parisit, pasal cell and semua benda yang HANYA boleh nampak kalau guna MICROSCOPE dan TAK mustahil anda akan bercinta dengan kuman kuman ini. haha. #SillyJoke. interesting TAU belajar benda ni. korang semua akan berkawan baik dengan microscope. so, microbiology pon dah tahu, so mesti semua tak sabar sabar nak apply kan? sabar sabar . ni dia syarat nak apply diploma mikrobiologi ;
NAHH ! :

KELAYAKAN :

Ok, untuk lepasan SPM, kalau ikutkan kelayakan yang UiTM tetapkan, calon mestilah KREDIT dalam subjek2 berikut :
-Mathematics/Additional Mathematics
-Chemistry
-Biology at least grade 5C
-and PASS English Language
p/s: tak mungkin  kelayakan ini akan kekal sepanjang masa :) itu semua tertakluk kepada pihak UITM.

tu je okay. so sapa yang berminat, boleh pakat pakat masuk. diploma mikrobiology. SEBAB DIPLOMA ni memang terbaik dari ladang okay ;)  


so hampa nak tau dak, diploma mikrobio ni boleh sambung macam macam untuk degree, aku tau hampa semua memang nak jadi doktor, veterinar, pharmacis, dentist dan lain lain bidang yang berkaitan medic . jangan risau okay, sebab microbiology ni VERSATILE :) hehe. so diploma microb ni memang sesuai untuk sesapa yang rasa tak boleh catch up laju . 

*aku bekas budak asasi sains uitm. aku tak boleh catch up belajar laju laju sangat, so aku quit asasi masuk diploma :) * 


 so diploma microbe ni memang sesuai la kepada sesapa yang nak jadi doctor, tapi, tak boleh catch up sangat dengan pembelajaran yang terlalu laju dkt asasi atau matriks :) dikira sebagai medium lain :)

so, aku nak tegaskan dkt sini, nak jadi doktor ka apa ka bukan lah hanya menggunakan medium matrik atau asasi semata mata, tapi dari diploma pon boleh nak masuk degree medic. so kalau hampa tak dapat matrik ka apa, masuk lah diploma :) where there is a will, there is a way kannnn ;) dan satu perkara PENTING lagi untuk sapa sapa yang tak minat FIZIK Nampaknya, anda takkan jumpa lagi dah unce fizik dalam diploma microbe, hampa akan menempuh bio, and kimia saja . hehe. so sapa yang nak masuk diploma ni, pls say good bye to fizik dan sila ucapakan hai kepada kimia dan bio.
. so, untuk sapa yang berminat,
dekat bawah ni antara apa yang korang akan belajar selama 5 sems :) sem terakhir praktical !

       



COURSE OUTLINE
PROGRAMME AS114 - DIPLOMA IN MICROBIOLOGY
Nocourse
Course Description
Credit HourPart/semester
1.
CONSOLIDATING LANGUAGE SKILLS
3.0
01
Elective
2.
CHM138
BASIC CHEMISTRY
3.0
01
3.
CSC134
COMPUTER AND INFORMATION PROCESSING
3.0
01
4.
FUNDAMENTALS OF ISLAM
2.0
01
Elective
5.
NATIONAL KESATRIA I
1.0
01
Elective
6.
MAT133
PRE CALCULUS
3.0
01
7.
MIC102
CELL BIOLOGY
3.0
01
8.
BCM211
BIOCHEMISTRY I
2.0
02
9.
BEL260
INTERMEDIATE ENGLISH
3.0
02
10.
CHM207
ORGANIC CHEMISTRY
3.0
02
11.
CHM213
PHYSICAL CHEMISTRY
3.0
02
12.
ISLAMIC THOUGHT AND CIVILIZATION
2.0
02
Elective
13.
NATIONAL KESATRIA II
1.0
02
Elective
14.
MIC159
GENERAL MICROBIOLOGY (THEORY)
2.0
02
15.
MIC160
GENERAL MICROBIOLOGY (PRACTICAL)
2.0
02
16.
BCM311
BIOCHEMISTRY II
2.0
03
17.
BCM312
LABORATORY METHODS IN BIOCHEMISTRY
2.0
03
18.
BEL311
ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES
3.0
03
19.
CHM256
BASIC ANALYTICAL CHEMISTRY
3.0
03
20.
SCIENCE AND TECHNOLOGY IN ISLAM
2.0
03
Elective
21.
NATIONAL KESATRIA III
1.0
03
Elective
22.
MIC150
GENETICS
3.0
03
23.
MIC250
SYSTEMATIC BACTERIOLOGY
3.0
03
24.
CHM260
BASIC INSTRUMENTAL ANALYSIS
3.0
04
25.
ECO120
ECONOMICS
3.0
04
26.
MIC204
BASIC FOOD MICROBIOLOGY
3.0
04
27.
MIC206
MYCOLOGY
3.0
04
28.
MIC208
VIROLOGY
2.0
04
29.
MIC310
MICROBIAL PHYSIOLOGY
3.0
04
30.
ENT300
FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP
3.0
05
31.
MIC207
BASIC ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY
3.0
05
32.
MIC210
BASIC MOLECULAR BIOLOGY
2.0
05
33.
MIC304
BASIC INDUSTRIAL MICROBIOLOGY
3.0
05
34.
MIC313
PRACTICAL MOLECULAR BIOLOGY
2.0
05
35.
MIC319
FUNDAMENTALS OF AGRICULTURAL MICROBIOLOGY
3.0
05
36.
MIC342
MEDICAL MICROBIOLOGY AND IMMUNOLOGY
3.0
05
37.
FSG331
INDUSTRIAL TRAINING
6.0
06
Copyright © 2009-2012 Universiti Teknologi MARA | Disclaimer & Copyright | Privacy Statement

panduan untuk semua ;) PART = SEMESTER 

heheh. so semua dah tau kann ?? baguslah camtu. so apa kata kirang semua ? berminat nak masuk? aku highly recommended pasal diploma mikrobiology ni :) Moga Diploma Microbiology ni akan dikenali lebih luas lagi :) sebab diploma mikrobiologi has innershine tersendiri!