17 Apr 2014

TIPS FOR ACNE SKIN / TIPS UNTUK KULIT BERJERAWAT


okay. sesapa masalah jerawat, jeragat, kulit kusam.. boleh cuba. pakar dermatologist (kenkonon) iaitu saya akan cuba menolong. unleash your confident katanya


1) wash your face twice a day: please set up regimented skin routine yea anak anak. please cuci seeloknya waktu bangun tidur and sebelum tidur. wash your face for at least one minute, nak bunuh acne causing bacteria  jangan lama lama sangat rub, nanti kulit nipis. gently rub around. kalau masalah jerawat dkt badan pon mcm tu. kena rub seminit. kalau jenis retis2 pakai make up, make sure guna make up remover yg oil free sblm tido. (jangan ikut katty perry yang pakai make up even waktu tidor, she's trying to hide her skin defection). nanti jerawat bertambah teruk





2) guna product yg ada benzoyl peroxide: cara either lotion or soap form. benzoyl peroxide ni help to remove dead skin dan generate cell baru dgn cepat  tapi pilihlah product yang kurang dari 3% benzoyl peroxide. this is to prevent irritation to your skin.




3)

 use product yg ada salicylic acid. function dia sama ja macam benzoyl peroxide. cuma salicylic acid ni akan buat kulit kering dan scaliness dkt pimple. tapii, it will be okay lepas skin regeneration become faster. dalam 2/3 minggu untuk ni, elok jugak kalau crush and sieve a tablet of aspirin  sebab aspirin ada acerytlsalicylic acid.. lepas tu skin okay sikit. kurang la nampak kering.












4) tengok produk yg ada sulfur, nak kurangkan oil production.





5) tengok product yg ada retinoid, retinoid ni ada ultra high level of vitamin A, which help to clean clogged pores and dissolve away grime.





6) guna product ada azelaic acid. azelaic acid ni antibacteria. reduce inflamation and redness dkt acne.





*tgh mencuba skII for men. haha. penat ah menaip.-.- see you again on next tips..  btw, kulit saya pon tak cantik, sy pon nak cuba benda2 ni . :) sama samalah kita mencuba ya!